Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) a fost fondata de psihiatrul Aaron Beck in anii 1960, in urma dorintei de a explora mai multe forme empirice (studiate stiintific) de terapie. TCC are, de asemenea, radacini in terapia rational-emotiva si comportamentala (REBT) fondata de psihologului Albert Ellis. Alte tipuri de psihoterapii cognitiv-comportamentale sunt: terapia cognitiva, terapia comportamentala, terapia rational-emotiva si comportamentala, terapia comportamentala dialectica, terapia prin acceptare si actiune, terapia metacognitiva, terapia focalizata pe schema, terapia focalizata pe realitate si altele.

Cum functioneaza?

TCC este o forma de psihoterapie care se concentreaza pe identificarea si schimbarea distorsiunilor cognitive (ganduri/cognitii) problematice/irationale si a comportamentelor disfunctionale, pe imbunatatirea reglarii emotionale si pe rezolvare problemelor actuale.

Gandurile (numite si cognitii/ convingeri/credinte/atitudini), constiente si/sau inconstiente, sunt cele mai importante determinante ale raspunsurilor afectiv-emotionale/subiective, comportamentale si a unor raspunsuri fiziologice/biologice asociate.

Considerata o forma de terapie bazata pe solutii, TCC se bazeaza pe ideea ca procesul cognitiv influenteaza comportamentul si starea emotionala. TCC isi propune sa identifice gandurile irationale, sa le evalueze si sa foloseasca strategii pentru a le flexibiliza sau schimba. TCC va poate ajuta sa reactionati mai eficient în situatii problematice si chiar sa invatati sa va simtiti mai bine atunci cand nu puteti schimba situatiile.

De ce functioneaza?

 Focalizata pe scop

TCC este o abordare terapeutica orientata pe rezolvare de probleme si atingerea scopurilor. Scopurile pot varia, de la rezolvarea de probleme pe plan profesional pana la rezolvarea de probleme de cuplu, sau reducerea anxietatii sau depresiei. Odata scopurile atinse, se decide impreuna cu terapeutul daca sunt si alte scopuri de atins.

Focalizata pe prezent

Vizeaza in principal probelemele actuale si se focuseaza pe rezolvarea de probleme aici si acum dar si pe trairea prezentului prin exploatarea pozitivului pe care il ofera. Identificarea si analiza unor probleme trecute este realizata cu scopul de a fi rezolvate cele prezente.

O abordare activa

Presupune munca in echipa, de colaborare cu terapeutul. Se folosesc instrumentele terapiei pentru auto-evaluare si se ofera metode si tehnici pentru a a fi implementate intre sesiuni. Fiecare sesiune este folosita pentru a identifica si modifica procese ale gandirii si reactii emotionale nedorite.

Validata stiintific

Are cele mai multe cercetari realizate si cea mai puternica sustinere a eficientei si eficacitatii asupra numeroaselor probleme psihologice. Este una dintre putinele abordari psihologice cu sustinere stiintifica.

Suportiva

A face schimbari poate fi un proces dificil. Terapeutul intelege acest lucru si se dedica procesului schimbarii oferind un cadru de caldura si grija. Bazandu-se pe fundamentul unei relatii de sustinere, clientii se simt mai confortabil atunci cand ies in afara zonei de confort pentru a-si atinge obiectivele.

Faze in terapie

TCC cuprinde sase faze:

  1. Evaluare psihologica;
  2. Conceptualizare;
  3. Achizitie de abilitati si strategii psihologice;
  4. Consolidarea abilitatilor si strategiilor si ghidare in implementarea din viata de zi cu zi;
  5. Generalizare si întretinere;
  6. Evaluarea mentinerii post-tratament.

Componente regasite in terapie

  • Dezvoltarea abilitătilor de auto-evaluare (cresterea stimei de sine)
  • Evaluarea si schimbarea modurilor de gandire irationale
  • Tehnici de mindfulness
  • Tehnici de relaxare
  • Expunere treptata la stimulii stresori pana cand se ajunge la reducerea anxietatii
  • Strategii de acceptare si cresterea proactivitatii
  • Strategii de rezolvare a problemelor
  • Identificarea si cresterea inteligentei emotionale
  • Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si rezolvare a conflictelor
  • Dezvoltare personala

Lasa un comentariu